miércoles, 29 de octubre de 2014

El meu dia a dia

Aquest és un apartat on faig una descripció litaral del que he fet al llarg de la sessió, les relfexions i anàl·lisi estan en l'apartat anàl·lisi de la intervenció.

16.10.14
Avui hem anat per feina. Hem dedicat la tarda a preparar uns CV d'urgència per unes ofertes laborals. Tots els tècnics tenen una borsa on els arriben les ofertes, just a l'hora que he entrat mentre organitzavem la sessió ens ha arribat una oferta laboral. M'ha donat les directrius i jo he fet la tasca.
 L'oferta laboral era operari de construcció, per tant havia de buscar un perfil acord amb la demanda. Fent la revisió dels expedients , comprovant l'edat i l'experiència desmostrable en el sector, he trobat 4 possibles candidats, però cap d'ells tenia encara el CV elaborat. Per tant aquesta tasca quedaba en les nostres mans, jo he fet dos i el tècnic dos més.




24.10.2014
Avui ja hem entrat en materia d'intervenció. El tècnic ha citat a dos usuaris del programa que des de abans de l'estiu que no els veu. Ambdos usuaris no han finalitzat es pràctiques del curs de caixer reponedor, per tant tampoc han inciat el procés de reinserció amb nosaltres. Certament contactar amb ells ha estat molt complicat, tot i que som molts els serveis que treballem amb ells. Després de dies de coodinacions amb diferents agents que també atenen als joves, ha estat la referent de justicia la que els ha localitzat i concretat una cita amb el servei per avui al migdia. Aquests dificultats m'han fet pensar que potser el fet de que tants professionals estiguin al front del procés, a vegades pot servir d'ajuda, en aquest cas el que a nosaltres ens ha estat imposible per un altres ha estat fácil. Potser el vincle o què representa el profesional  ha estat clau en la localització dels joves i l'asssitència a la cita.  
Abans de fer l'entrevista el tècnic m'ha situat els casos i m'ha fet fer un esbós del que treballariem a l'entrevista (intervenció) quins eren els nostres objectius i com els duriem a terme. Certament m'ha estat molt difícil ja que no conec als joves a la vegada que tampoc estic molt familiaritzada amb l'instrument de l'entrevista ubicat en un procés de reinserció, normalment jo he fet servir l'entrevista en procesos d'acompanayment en la tasca educativa de families en risc social. Tot i això he pensat que ara mateix l'objectiu és obtenir informació sobre la seva situació laboral actual, els motius per abandonar el curs i oferir-li l'oporutnitat de tornar a reprende'l si fos possible abans d'inciar un procés de cerca de feina.
Com a reflexió dels resultats de l'entrevista a mi m'ha resultat molt escueta i poc motivadora. Quant el jove ens ha informat de que l'endemà marxava al seu país d'origen el tècnic ha donat per acabada l'entrevista. Em queda la sensació de que el jove ha assistit per pur tràmit i perquè l'endemà marxava  i sabia del cert que res hauria de fer allà. Però el tècnic ha reafirmat la seva conducta.  Suposo que tot això és conseqüència de la falta de vincle  amb el tècnic i referencia amb el servei. Jo hagués fet una intervenció més motivadora i lligada a la preocupació pel seu projecte de futur. Potser li hauria preguntat més coses com els motius del viatge, data de retorn per poder trucar i reprendre el procés tot remarcant l'importància de tenir una feina en el projecte de vida i canvi que ha inciat al sortir del centre.
Després de les entrevistes he fet una cerca d'informació i recursos per treballar la reinserció laboral dels joves, ja que penso que l'intervenció no ha de ser la mateixa que amb un adult. Les necessitats i procesos vitals no són els mateixos.


31.10.2014
Actualment hi ha 14 usuaris en el programa que están realitzant el cursos de formació, 3 en el de cambrer i 11 en el de caixer/reponedor. Les formadores passen mansualment una valoració i seguiment de l'assitència, actitud i aprofitament del recurs per part dels usuaris. Avui hem toca a analitzar cada dia del mes d'octubre aquestes valoracions i fer un resum valoració de cada un d'ells. Ja que els dos pròxims dies anirem al centre de formació a fer una tutoria amb cada un d'ells. A part de fer els resum, segons l'expedient de cada un em fa fer una proposta d'orientació de la tutoria que farem.
Realizar el resum valoració és una tasca realitvament senzilla, ja que es tracta d'extreure dades d'uns indicadors i resumir-les. Preparar la tutoria ja em resulta més difícil, de nou perque no conèixer l'usuari em dificulta la tasca. Tot i això pensant en el procés d'intervenció global del programa, dono per fet que el contacte es per fer un seguiment i recordar que després del curs fan un salt de servei i passen a Caritas, on se'ls fara l'acompanyament en l'itinarari de reinserció. Per tant, penso que una primer objectiu és parlar sobre el curs de formació, com van si els agrada, dificultats, etc. aíxí com  traspassa-li les valoracions com una estrategia de motivació.  Com a segon objectiu recordar-li que un cop finalitzada la formació venen les pràctiques i mentre fan això iniciarem el procés de cerca de feina activa. I aquest comporta un seguiment setmanal.  I com a últim objectiu fer un tanteig sobre els seus interessos motivacions, disponibilitat, recursos, etc.

6 i 10 -11-2014
Aquests dos últims dies han estat molt profitosos, per primer cop he pogut observar una intervenció així com conèixer els usuaris amb els que treballarem d'ara en endavant. 
He pogut realitzar un total de 8 entrevistes, ja que alguns no han assitit a la formació, tot i estar avisats de que hi aniriem. 
Tot i tenir les entrevistes estructurades observo que no es segueixen al 100%,més aviat s'improviten en funció del que l'usuari verbalitza, he observat que en molts casos no se'ls traspassa l'avaluació del curs aspecte, per mi, important per tal de que l'usuari es senti recolzat i que el tècnic està al cas i s'implica en el seu procés. De cada una de les entrevistes faig un recull dels aspectes tant del què s'està dient respecte a l'informació important per el procés d'orientació, com del tipus d'intervenció que s'està fent.

21.11.2014
Avui no he fetobservació sino que he fet feina directe. He dedicat la sessió en primer lloc a organitzar les pròximes sessions amb els usuaris quadrar calendaris per tal de que jo pugui assistir. Després he dedicat al mati a actualitzar els recursos de formació de la zona, mitjançant trucades telefòniques amb els serveis. I un cop fet, m'he posat a planificar cada una de les entrevistes que es farem en les pròximes sessions, a partir de l'informació obtinguda del segon contacte amb els usuaris. 

25 i 26 -11-2014 
Actualment els usuaris han finalitzat els curs de formació i estan en procés de selecció per el lloc de practicum. Mentre això passa hem aprofitat per citar a alguns dels usuaris i acabar de concretar alguns aspectes del procés d'orientació.  En aquestes dues sessions  he observat dues intervencions directes i la resta hem continuat amb l'anàlisi dels casos  i planificació de l'intervenció posterior al curs de formació.


Procés d'integració al servei

Abans d'iniciar el practicum vaig tenir dues sessions de tutoria amb la meva referent on s'em va fer una descripció general del servei i se'm preguntar els meus interessos per tal d'ubicar-me en un programa o un altre. Vaig escollir els serveis de reiserció laboral amb persones adultes ex-presidiaries o no.  Finalment, s'em va fer la proposta departicipar en un projecte nou de pisos de suport a la reinserció social i laboral de persones en tercer grau i condicional. En un princippi em va semblar molt interessant tot i no acabar d'ubicar el perfil de psicopedagog.
En un principi es va pactar que un cop en marxa el servei jo m'ubicaria unes hores setmanals al pis i unes altres al servei de reinserció. Mentrestant iniciaria el practicum am tasques de consulta i coneixement del serveri.


29.09.2014
Avui ha estat el primer dia al servei. La rebuda ha estat molt acollidora. Avui he dedicat al mati a fer lectura de les memòries d'altres anys i les programacions. Això m'ha servit contextualitzar el servei i en ell les diferent figures professionals que hi han presents. Certament m'ha sorprés que hi hagi pocs psicopedagogs, la majoria són educadors socials i/o psicòlegs, de fet la meva tutora és psicològa. A més, com ja sabia aquesta institució treballa amb molt de voluntariat, hi ha 80 professionals contractats i 2171 voluntaris, la diferència és abismal. Tot i això, els voluntaris no estan presents en tots el serveis, la seva distribució no se exactament com està organitzada ni quina és la formació que aquests presenten per fer fornt a la tasca. Concretament al programa on jo participaré no hi participen voluntaris. 
Durant la sessió la meva tutora ha estat molt atenta als meus dubtes i parlant d'ells és on hem concretat que mentre el servei del pis no tira endavant  el meu tècnic referent serà l'educador social/psicoedagog del Servei d'Orientació Laboral i Reincorpora, jo centraré la meva observació en l'intervenció amb els usuaris del serveis reincorpora. Per tant la pròxima sessió la faré directament amb ell, pactem que serà el dia 3.10.2014.

30.09.2014
 Avui centrem el mati en explicar-me què és el servei Reicorpora i el SOL, aquest últim més per sobre, així com les funcions i tasques del perfil del psicopedagog.  El programa Reincorpora té com a objectiu reinsertar laboralment a  persones que están complint mesures penals alternatives, tercer grau i llibertat condicional.   El psicopedagog (tècnic) té la tasca d'orientar, assessorar i acompañar a l'usuari en aquest procés. L'eina d'aquetsa tasca és l'entrevista i/o tutoria individual, el tècnic en aquests espais és on de posar en practica tots els seus coneixements i habilitats per tal d'establir un vincle amb l'usuari en la primera entrevista d'acollida. En aquesta és molt important l'esolta activa, deixar que expressin i només intervenir per reconduir l'objectiu de l'entrevista.  Normalment l'entrevista està centrada en l'experiència laboral i a partir d'aquest temes indagarem, si es dóna, en altres aspectes importants com habilitats, competencies, motivacions, limitacions, problemas, etc. El tema de les competencies és un dels aspectes que hem generem més interés m'interessa molt el com es treballen. Però quedo decebuda, el tècnic m'explica que ell no treballa per formar en competencies sinó en identificar-les, segons la seva opinió subjectiva treballar-es és quelcom molt complex que no te cabuda en els procesos on s'estan intervenint.  Ell centra molt la seva intervenció en un procés d'autoconeixement d'un mateix, detectant limitacions, capacitats, habilitats, interessos, etc.
El perfil d'usuaris atesos tenen un perfil molt concret que cal tenir molt present en les intervencions, ja que molts d'aquests aspectes condicionen él treball.
Suposem que els perfils que s'atendran a servei de pis de suport serán molt similars als del reicorpora. El tècnic em deixa molt clar que el procés d'orientació será el mateix que  es fa al Reincorpora, el fet de ser usuaris s'un servei de la casa no modificarà el procediment, l'única diferencia pot ser que tinguem més accés a aspectes de la seva vida quotidiana, que segons com ens pot resultar beneficiós.

09.10.2014
Avui he dedicat el mati en observar una reunió dels diferents professionals del projecte que s'està engegant : CONVIU.
En ella han assitit la cap del servei d'habitatge, ja que és un pis, l'integrador i educador socials referents , la meva tutora Cap de serveis laborals, el meu tècnic referent i jo. Mentre anava escoltant el funcionament, els objectius del servei, funcions dels referens etc, m'he anat adonant de que la meva figura no hi tenia cabuda. L'objectiu dels pisos és oferir un espai d'acollida temporal on a més de cobrir necessitats bàsiques  es treballaran aspectes educatius de la vida quotidiana, laborals i de formació.¨Tots els professionals conicideixen en que encara està per concretar i fer real el projecte, de moment tenen el pis i tot just fa una semana que habitatge i referents s'estan reunint per concretar. Pactem que quan tot això estigui lligat es posaran en contacte amb mi per lligar la meva participació.
El tècnic deixa molt clar que ell no veu molt clar quin lligam té la seva figura en el servei de pis de suport, les seves funcions són externes. Ell està d'acord en acollir als usuaris en el programa reincorpora però no com una tasca diferent de la resta d'usuaris, ell és del parer de que on visquin és de baixa importància en el procés d'orientació. 
 Tot això em fa pensar en la meva figura d'agent extern que observa, al servei de pis no tinc mot clar què tinc que fer ia així ho faig saber. Després de exposar els meus objectius amb el praticum i la meva temporalitat acordem que de moment quedo fora del projecte CONVIU i centrarem el meu practicum en el programa Reincorpora.



miércoles, 22 de octubre de 2014

Descripció del context

 La meva pràctica està situada en l’àmbit d’intervenció psicopedagògica en projectes i programes d’inserció socio-laboral, a l’ institució  Caritas diocesana de Girona.  Aquesta institució té la missió d’acollir a persones que es troben en situació de risc o pobresa i exclusió social, especialment les més vulnerables, acompanyant-les en el seu procés de promoció i desenvolupament integral, analitzant i incidint en les causes de la pobresa i exclusió, treballant per la justícia social. Aquesta tasca esta emmarcada dins els serveis generals diocesans d’Acció social, que estan dividits en quatre àmbits d’intervenció que recullen els diferents programes i serveis: 
a) Acollida i promoció 
b) Educació 
c) Immigració
d) Laboral -  Programa d’ Accions Transversals - REINCORPORA
Concretament estic fent l’observació del tècnic d’orientació laboral (psicopedagog) al programa Reincorpora. Aquest programa treballa per la reinserció laboral de persones privades de llibertat en 3er Grau, llibertat condicional i mesures penals alternatives.
Resulta important afegir que el programa pertany a l'Obra social la Caixa, ells són els que el subvencionen i Caritas forma part del treball que si fa. El programa té com a premisa la participació i acompanyament de les entitats socials en tot el procés de reinserció del reclús. En aquest procés col·laboren des de el CIRE( Centre d'iniciatives per la reinserció), l'entitat Moebius i Caritas a els Centres Penitenciaris, Centres educatius de joves i centres de formació. Per tant, podriem dir que l'intervenció que ha de desenvolupar caritas pertany a una intervenció global amb el reclús. Això vol dir que cal una coordinació amb els altres serveis per tal de donar eficiència i eficàcia al procés de reinserció.



domingo, 19 de octubre de 2014

Què vull aprendre?

Amb la realització del practicum I i el futur practicum II tinc l'objectiu d'adquirir nous coneixements sobre l'àmbit de l'orientació i reiserció laboral de persones adultes,  conèixer des de dins el perfil del psicopedagog i  poder posar en practica els coneixements de la formació i els nous.